Kijken moet je leren

Een van de belangrijkste technische vaardigheden die je als trainer je leven lang blijft ontwikkelen is je oog. Ik weet nog goed dat ik als theoriedeelnemer bij mijn allereerste clinic met Bent Branderup aanwezig was, en me oprecht afvroeg wat al die mensen in hemelsnaam aan het doen waren. Ze reden op een cirkel en in mijn beleving gebeurde er vrij weinig. Bent gaf heel diverse feedback, dus er moest toch echt iets aan de hand zijn! Ik was blij dat een van de deelnemers besloot op de rechte lijn te gaan werken, toen kregen mijn ogen meer referentiekader en kon ik zowaar zijgangen ontcijferen.

Mijn eerste belangrijke les: als je niks ziet, betekent het niet dat er niets gebeurt, maar dat het oog nog onvoldoende ontwikkeld is. Daarom begin ik veel clinics met een train het oog quiz. Waar let je nou eigenlijk op als je naar de balans van een paard kijkt? En wat kun je eruit concluderen? Hier een klein voorproefje! Hou je in, en scroll nog niet meteen naar het einde van de pagina… Neem een moment, en bestudeer de onderstaande twee foto’s. Wat valt je op? Wat zijn de verschillen? Natuurlijk zie je op de foto uit 2020 een betere kwaliteit van bewegen, maar uit welke details concludeer je dat?

2011

2020

Veel gehoorde uitspraken over de eerste foto zijn: “het paard valt op de voorhand”, “het paard beweegt bergafwaarts”, “het paard is zwaar op de schouders” en de leukste “oh jee, dit paard loopt echt niet goed”. Allemaal correct! Maar ook allemaal erg algemeen. We bekijken de foto vanuit ons eigen referentiekader, zonder precies te weten waaruit ons referentiekader eigenlijk bestaat. Misschien wel de belangrijkste reden waarom er in de paardenwereld zoveel discussie bestaat. Als je je oog wilt trainen is het belangrijk om de foto in stukjes op te delen. En eerst te observeren, dus feitelijkheden bekijken en vergelijken, en pas als je daarmee klaar bent een conclusie te trekken. Hieronder deel ik mijn favorieten ‘stukjes’, op basis waarvan ik een horizontale balans beoordeel.

Welk been draagt de ruiter?

De eerste lijn die ik trek is vanaf de ruiter recht naar beneden richting de grond.

2011

2020